Dans och performance

Nicole Neidert

En liggande en stående

NREM
Del 1: K-Complex
- En koreografisk installation i ett möte med fiktion och hypnos.

Torsdag 22 oktober 18.00 Boka biljetter. Begränsat antal. 
Lördag 21 november 14.00 Boka biljetter. Begränsat antal. 

K-Complex uppstår spontant och förekommer också som svar på yttre stimulering, såsom ljud eller beröring, samt på inre stimuli såsom intensiva impulser av inspiration.

NREM Del 1: K-Complex tar avstamp i arbetet som påbörjades under ett residens i Karlholmsbruk sommaren 2020, genom Region Uppsala. Det är ett självständigt verk där den pågående utställningen Himlen är blå och solen är en klocka med Filippa Arrias och Pauliina Turakka Purhonen på Uppsala konstmuseum både färgar av sig och låter sig färgas i mötet med kroppar.

Koreograf: Nicole Neidert
Nicole har arbetet som danskonstnär sedan 2012. Hennes konstnärliga intresse fokuserar på artificiella uttryck, texturer och materialitet, våra sinnen, alternativa kroppar, känslostormar och dans. Genom att skapa verk som glider mellan illusioner och verkligheter vill hon exponera vår yttersta mänsklighet.

Biljetter: Förhandsboka fribiljetter
Begränsat antal platser.

Efter dansföreställningen följer ett samtal med Nicole Neidert, Rebecka Wigh Abrahamsson intendent Uppsala konstmuseum och Eva Forsberg Pejler, danskonsulent Region Uppsala.

I samarbete med danskonsulenten Region Uppsala.

Photo: Staffan Westrin 

 

JULEN

Ett barn och två vuxna

Välkommen att vara en del av JULEN – en interaktiv helkväll på Uppsala konstmuseum. Tillsammans med interaktionskonstnären Tove Berglund och dansaren och koreografen Ludvig Daae blir du en del av ett fröjdefullt utforskande av familjen och julens släktskap, skapandet av jul, tradition och kultur.

Kom låt oss dansa långdans genom familjekonstruktioner och frossa i jultraditioner!

Lördag 28 november 16.00-22.00
Uppsala konstmuseum
Biljettpris: 700 kronor. Tillgängliga from 22 september 11.00. 
I priset ingår en soundwalk, ett ombyte, mat, dryck och ett sex timmar långt scenkonstverk.
Tove Berglund i samarbete med Ludvig Daae, Uppsala konstmuseum och Cajsa´s kök.

Om JULEN

Ett barn
En gran
En klapp
En väntan
Tusen juleljus

Inbäddat i drivor av glitter och förväntningar inväntar vi årets sista högtid, julen. För många är julen tätt förknippat med familjen. Vi firar den heliga familjen genom att samlas över generationsgränserna i den konstellation som vi kallar familj. Familjens roll är central i skapandet av julen, traditionen och kulturen. Den utgör själva krubban för våra traditioner och kulturella identitet

Traditioner och riter i sin tur är essentiellt i skapandet av mening och sammanhang för människor. Så har det alltid varit men behovet av traditioner är extra starkt idag. Med den högsta andelen ensamhushåll i världen och den digitala revolutionen som i grunden har förändrat vårt sätt att mötas lyser det fysiska mötet och det långa samtalet med sin frånvaro. Därför blir tillfällen som samlar och erbjuder en gemensam berättelse allt viktigare för oss. Högtiderna blir som tomtebloss i tillvaron. JULEN gör dessa tomtebloss till brandfacklor.

JULEN är den sista delen i trilogin, ÅRETS HÄNDELSER. En serie interaktiva helkvällar som undersöker högtiderna, påsk, midsommar och jul genom högtidernas egen form och uttryck. ÅRETS HÄNDELSER är uppföljaren till LIVETS HÄNDELSER som gjordes 2017 och 2018. Trilogin LIVETS HÄNDELSER undersökte livsriterna dopet, bröllopet och begravningen. DOP1 gjordes på Linneas Simskola våren 2018, BRÖLLOP1 på Köttinspektionen, våren 2017 och BEGRAVNING1 på Uppsala konstmuseum hösten 2018.

Mer om LIVETS HÄNDELSER finns att läsa här.

OM KONSTNÄRERNA

Tove Berglund är interaktionskonstnär och kostymdesigner som gjort interaktiva scenkonstverk sedan 2016. Hon gick ut Stockholms Dramatiska Högskolas kostymdesignutbildning 2013 och har arbetat på bland annat Den Norske Opera, Orionteatern, MDT och stadsteatrarna i Stockholm, Malmö och Uppsala. I hennes arbete som kostymdesigner har Ludvig Daae varit en återkommande och nära samarbetspart. Vi kan göra vad du vill, ett dansverk som hade premiär på Norrdans i februari 2020, var deras senaste projekt. Verket undersöker folkkultur och nationell identitet och kommer turnera våren 2021.
Toves interaktiva verk som gjort succé bland deltagare och kritiker. Framför allt uppmärksammades trilogin, LIVETS HÄNDELSER som hon gjorde tillsammans med Martina Elm och Ellen Norlund 2016 och 2017. I hennes arbete utforskar hon ofta lustfylld interaktion, episka teman och föreställningar om god smak.

Ludvig Daae är en norsk koreograf och dansare med bas i Stockholm och Oslo. Han är utbildad på Kungliga Svenska Balettskolan och P.A.R.T.S. i Bryssel. Hans egna föreställningar har presenterats över 200 gånger i 11 länder. 2017 koreograferade han Cullbergbaletten på Nobelbanketten i Blå Hallen. Våren 2019 var det premiär för hans projekt The Viral Dance. Föreställningen är en fortsättning på hans samarbete med Joanna Nordahl. Ludvig är för tillfället intresserad av nationell identitet och deltagarpraktiker han jobbar med två andra projekt på samma tema, båda tillsammans med Tove, Landscape och Spring. Sedan 2013 har Tove Berglund varit en av Ludvigs närmaste samarbetspartners, och JULEN blir deras trettonde projekt tillsammans.

Med stöd av Konstnärsnämnden och Kulturnämnden Uppsala kommun.

 

Uppdaterad: