Ulla Fries & Tor-Göran Henriksson

50 år tillsammans
20 maj - 8 oktober 2017

Konstnärsparet Tor-Göran Henriksson (1939-2013) och Ulla Fries (f 1946) visas i en gemensam utställning under namnet 50 år tillsammans som presenterar deras konstnärskap.

Målning av Tor-Göran Henriksson med en sköterska som böjer sig över en patient liggandes i sjuksängen.
Tor-Göran Henriksson, Var det du som ringde?, olja på duk, 2007.

Tor-Göran Henriksson, etablerad och framstående plastikkirurg vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, var målare och snidare vid sidan av sin yrkesverksamhet. Det naiva hos konstnären Bror Hjorth var en av hans inspirationskällor. De återkommande motiven i Henrikssons målningar och skulpturer berättar med en ömsint iakttagelseförmåga om sköterskors och sjuksystrars omsorg om sina patienter i vardagens sysslor. Med värme och humor, men också allvar äger hans bilder en aktualitet som speglar dagens vårddebatt.

Ett kopparstick av Ulla Fries från 1993 med motivet ett löv.
Ulla Fries, Löv, kopparstick, 1993.

Ulla Fries svartvita kopparstick visar på skickligheten som grafiker. I hennes skulpturer och grafik är naturen humaniserad genom kärleken till de allra minsta detaljerna. Växter och djur står inte som symboler för mänskliga drag och egenskaper utan får vara sig själva. Hon målar också porträtt av familjen, politiker och professorer i den akademiska världen.

I utställningen visas ett skåp, ett naturaliekabinett som i vanliga fall står hemma hos Ulla Fries och Tor-Göran Henriksson. Skåpet är fyllt av samlade minnen från långväga resor: stora kottar, sirligt räfflade snäckskal, strutsägg eller ett torkat fiskskelett, fynd på en strand eller i en botanisk trädgård. Insmuget bland hyllorna står ett litet mikroskop och ett vetenskapligt mätinstrument. De var Tor-Görans, min konst handlar inte om naturvetenskap säger Ulla Fries.

18 maj 2017