Uppsala konstmuseum + Uppsala Konsert & Kongress

Hösten 2017


Katrin Westman, Bended Needs, olja på mdf, 2015.

Bended Needs
Katrin Westman
4 september - 29 oktober 2017

Plats: Uppsala Konsert & Kongress

Katrin Westman konst är hudnära ur många aspekter, både i sin färgskala, penselföring och känslighet. Konstnären arbetar i en tradition av undersökningar av måleriets gränser. I verket Bended Needs har en målad mdf böjts samman av ett rep. Verket blir kropp, skulptur möter måleri och löses upp i ett motstånd som håller målningen i ett grepp. Westman är utbildad på Umeå konsthögskola och är verksam i Stockholm. I samarbete med Region Uppsala.

Joachim Nordwall
The iDeal Black
Torsdag 21/9, 19.00 
Plats: Uppsala konstmuseum
Med soloverket ”The Ideal Black” från förra året, ett album som Joachim beskriver som sprunget ur en längtan att spela in något som inte är musik, utan snarare ren och pulserande energi. Utställning: Bill Viola, Visitation Reformation. Viola är internationellt uppmärksammade som pionjär inom videokonsten och för sina laddade videoinstallationer. I videoverket Observance från 2002 panoreras ansikten med starka uttryck i en avskalad ritual.
Fri entré

Obs! Begränsat antal biljetter till konsertenFribiljetter som garanterar plats kan hämtas ut i konstmuseet reception senast 18.30 före konserten. Förboka genom att maila till konstmuseum@uppsala.se eller ring 018-727 24 82.


LISAS. Lisa Rydberg och Lisa Eriksson Långbacka. Fotograf Anna Reet Gillblad

LISAS
The Sally Wally Session
Torsdag 19/10, 19.00
Plats: Uppsala konstmuseum


Lisa Rydberg och Lisa Eriksson Långbacka navigerar samstämmigt från det traditionella till egna svävande kompositioner med avstamp i barock, tango och indiepoparrangemang. Konserten sker i anslutning till utställningen Visitation Reformation av Bill Viola.
Fri entré


Veronica Brovall, Eating You Alive, glaserad keramik, 2013

Eating You Alive
Veronica Brovall
6 november – 12 november 2017
Plats: Uppsala Konsert & Kongress 

Veronica Brovalls estetik är uttrycksfull och direkt i en sorts punkig expressionism. Liksom gatans graffiti använder konstnären ibland också ord och bokstäver som både budskap och bildelement i sina skulpturer. Här kan exempelvis ordet ”WANT” skönjas. Brovall använder också vardagliga föremål som hon gjuter av och för in i konstverket. I denna skulptur blir den rödglaserade replikliknande formen som en stort flätat hår på den svart-vita figuren.


Olli Aarni, Field recording. 

Olli Aarni
Lördag 18/11, 14.00
Plats: Uppsala konstmuseum


Elektrisk naturromantik och varm ljudpoesi från den bördiga finska undergroundscenen, i samband med finissagen av utställningen “Itsenäisyys”, där 100-årsminnet av Finlands självständighet uppmärkammas genom fem starka och naturlyriska konstnärskap – Petri Hytönen, Kaarina Kaikkonen, Kirsi Kaulanen, Susanna Majuri och Pia Sirén. Fri entréMaria Andersson, Jag är inte tom, jag är öppen, lin, silke, kypfärg, 2016. 

Tomhet
Maria Andersson
8 december 2017 - 15 januari 2018
Plats: Uppsala Konsert & Kongress 

Maria Andersson skapar organiska skepnader. Lin och hampa vävs och flätas, får gestalt och eget liv. Stillsamt tar de rummet i besittning. Konstnären har inspirerats av Tomas Tranströmer dikt ”Vermeer” och frasen Jag är inte tom, jag är öppen. Precis som hos poeten är mellanrummen mellan orden eller trådarna lika betydelsefulla. Här bildas ett ljusspel och formen får kropp. Maria Andersson är utbildad på HDK i Göteborg och verksam i Stockholm. 

 

10 oktober 2017