Kulturnatten på konstmuseetLördag 9/9 12.00-22.00
Reception och café öppnar 11.30


12.00-19.00
Tomas Bodén - Civilistjävel!
En 7 timmar lång konsert och arbetsdag för en musiker som arbetar med mekanik och elektronik.Ett framförande som pendlar mellan disciplinsamhällets inspärrningsmiljöer och barnkammarens fantiserade modulationer – mellan fabriksvisslan som bestämmer arbetsdagens gång och leklusten inför en ångmaskin. 

13.00-15.30
Familjelördag: Uniform – Måleri och bildberättande. Från 5 år
13.00 Familjevisning: Vi tittar tillsammans med museets pedagog på utställningen 50 år tillsammans med Ulla Fries och Tor-Göran Henriksson. I Tor-Göran Henriksson bildvärld dansar sjuksköterskor förbi. Någon vilar och andra stirrar stint på oss. Hade sjuksköterskorna kunnat vara en polis eller brandman istället? Vad betyder uniformen och finns det något man inte kan göra i en uniform? Vi målar drömlika bilder med människor i uniform i olika miljöer i verkstan. 13.30-15.30 Drop-in i verkstan.16.00-18.00 City Horses – Anna Källblad och Helena Byström
Start och slut konstmuseets entré/ slottets borggård.

Medverkande dansare: Elinor Tollerz Brattby, Nassim Meki, Tea Harryson, Katarina Eriksson, Sanna Söderholm, Annika Hyvärinen, Anna Pehrsson, Wilma Ring, Sofia Calizaya Malygina, Lotta Salonen, Sara Larsson, Marte Golten, Maria Björkvik, Ellen Nylander, Caroline Höggh Pedersen, Sofia Östergren, Tilda Seger.

En flock kvinnliga dansare galopperar vilt fram på Uppsalas gator och torg. En flock vildhästar som stannar till när de passerar en stilla staty och gör ett försök till kommunikation. Galoppen fortsätter vidare genom staden. Med ett humoristiskt grepp i en slags frisläppt kortege blir den en ny typ av monument i staden.

Genom rörelse och koreografi formuleras frågor om makt, existens och representation kopplat till kvinnokroppen i det offentliga rummet. Hur tolkas en gestaltande och verklig kvinnokropp, som existerar, rör sig orädd och tar plats helt självklart. I Uppsala finns minnet av Drottning Kristina som lämnade Uppsala slott just till häst efter sin abdikation 1654 och nu följer en stor grupp galopperande dansare i hennes fotspår samma väg ut från borggården och vidare genom Uppsala.

I samarbete med Region Uppsala. Föreställningen är en del i kulturenhetens satsning ”Dans i rörelse” med stöd av Statens kulturråd.

Rutt: Uppsala konstmuseum/Slottets borggård - Svandammen - Fadimes plats - Resecentrum - Uppsala Konsert & Kongress – Vaksala torg – Uppsala domkyrka – Universitetshuset - Engelska parken - Botaniska trädgården - Uppsala konstmuseum/ Slottets borggård.18.00-22.00
Kolbeinn Karlsson - The Love that You need will Never be found at Home
Poplåten Smalltown Boy berättar om resan unga homosexuella gör för att söka kärlek och gemenskap i storstäderna. I en performance utforskar Kolbeinn Karlsson utställningen UPSALA, DARLING i formen av en queer kropp, redo att lämna sin småstad. Performanceverket blir en blandning mellan en sorgeprocess och exorcism, pådrivet av längtan efter förändring.


19.00-22.00
Anna-Karin Brus - Uppsala Remix: Interaktiv ljudinstallation
Med avstamp i Pär Fredins utställning "Repatrio" kommer Anna-Karin Brus visa "Uppsala Remix", en skulptur som låter besökarna bidra med: sina ljud, fina harmonier, viktiga budskap eller rundgång under kulturnatten.

Caféet är öppet 11.30-22.00


1 september 2017